Oops...
Slider not found.

Egy hónappal ezelőtt indult el a Retró Házibuli podcast csatorna és azonnal Magyarország leghallgatottabb zenei podcastja lett az iTunes-on. Ezt az első helyet azóta is tartjuk.  A mostani, legfrissebb epizódhoz funky zenék között válogattunk.

A funk amerikai eredetű zenei stílus, amely az 1960-as évek végén alakult ki, amikor afroamerikai zenészek a soul, a soul jazz és a rhythm and blues elemeit vegyítették egy ritmikus, táncolható új zenei formába.
A funk csökkentette a dallam és a harmóniák szerepét, és előtérbe tolta a dobok és az elektromos basszusgitár „húzós” ritmusjátékát (ez a groove). A funkdalok gyakran egyetlen akkordból épülnek fel, a soultól és a rhythm and bluestól eltérően akkordmenetekbe rendezve.

A funk szó alapvetően egy erős szagra utal. Robert Farris Thompson antropológus és művészettörténész Flash of the Spirit: African & Afro-American Art & Philosophy című könyvében leírja, hogy a funky szó a kikongo (kongói) eredetű “lu-fuki”-ból ered, ami rossz testszagot jelent.

Az ötvenes évek végén/hatvanas évek elején a “funk” és “funky” szavakat soul-közeli zenészek alkalmazták. Egy bizonyos forrás szerint a New Orleans-i dobos, Earl Palmer volt az első, aki olyan kontextusban alkalmazta a “funky”-t, hogy azzal zenészek szinkópált, táncolható muzsikáját jellemezze
(Wikipedia)

Catana – You To Me (Funky Mix)

Tracklist:

The Real Thing – You To Me Are Everyhting
Jocelyn Brown – Somebody Else’s Guy
Libert X – Being Nobody
Shinehead – Jamaican In New York
Ugly Duckling – A Little Samba
Blue Boy – Remember Me
Jimmy Nail – Ain’t No Dubt
Arthur Baker And The Backbeat Disciples – The Message Is Love
Zhane – Hey Mr Dj
Flip Da Scrip – You To ME (NyMix)

Catana-YouToMeMix-540

Retró Házibuli Mixek letöltése – podcast:

A mixet a Retró Házibuli podcast-ből azonnal letöltheted és magaddal viheted a telefonodon. Nem kell más hozzá, mint, hogy a telefonod alkalmazás áruházából letölts egy podcast programot és a programon belül rákeress a Retró Házibuli-ra (Apple készüléken), vagy megadd az alábbi feed címet (bármilyen más podcast programban). Ha megtaláltál, már töltheted is le a mixeket.
iTunes: https://itunes.apple.com/hu/podcast/retro-hazibuli-mixek/id1038445473
Feed: http://retrohazibuli.hu/feed/podcast/retro-mixek
Segítség: Hogyan hallgasd a Retró Házibuli Mixeket különböző készülékeken? Hogyan lehet letölteni őket? Kattints ide!

Vélemény, hozzászólás?